Ubytování Třeboň - Wellness Hotel Bílý jednorožec
Výlovy rybníků na Třeboňsku
Přijměte naše pozvání do Třeboně, do krajiny rybníků...
Přijeďte v období podzimu na pohodový wellness pobyt a užijte si krásné, někdy i sychravé podzimní období.
Rádi Vás ubytujeme v některém z našich vyhřátých pokojů či apartmánů, hřejivý nápoj a dobré jídlo si pak můžete vychutnat v naší útulné, hotelové restauraci.
A proč v tomto období?
Konají se zde tradiční výlovy rybníků.
Jen několik desítek metrů od našeho hotelu se rozprostírá rybník Svět, který je loven každý druhý rok.
Na Třeboňsku je cca 500 rybníků, které tvoří 16 vodohospodářských soustav (např. Nadějská rybniční soustava).
Rybniční soustava dodnes slouží ke svému původnímu účelu, k chovu ryb. Kdo by neznal tradičního kapra z Třeboně... i v naší restauraci Bílý jednorožec si můžete pochutnat na tradičních specialitách.
Většina rybníků je lovena jednou za dva roky. Rybářstí Třeboň připravuje výlovy rybníků i v jarním období, hlavním důvodem je nabídka ryb v době velikonočních svátků.
Termíny výlovů rybníků v roce 2024
druhý říjnový víkend - rybník Rožmberk
další termíny budou zveřejněny v polovině září 2024
Rybářství Třeboň vybere pro návštěvu široké veřejnosti několik rybníků, které pak v průběhu svých výlovů mají i doprovodný program.
V minulém a v letošním roce se však z důvodu covidových opatření nekonají žádné doprovodné akce. Na výlov se však můžete přijít přesto podívat.
První zátah loveného rybníku začíná většinou v 7 hodin ráno. Poté již začíná samotná podívaná, která se může během dne ještě opakovat.
Z historie rybníkářtví na Třeboňsku
Krajina Třeboňska je poseta rybníky. Není divu, krajina Třeboňska v dobách před 15.stoletím byla močálovitá a podmáčená.
Lidé zde začali krajinu přizpůsobovat pro lepší způsob žití a obživy tím, že začali budovat rybníky pro chov ryb a díky takto odvodněné krajině pak další krajinu využít pro louky a pole. Nejstarší rybníky na Třeboňsku pochází z doby vlády Karla IV. V polovině 15. století existovalo na území Třeboňska zhruba 20 rybníků. Z této doby pocházejí rybníky jako jsou Bošelický nebo Dvořiště.
O další velký rozvoj rybníkářství se pak zasloužil rod Rožmberků, který měl velmi schopné budovatele jakými byli Štěpánek Netolický či Jakub Krčín z Jelčan.
K velkým dílům Štěpánka Netolického patří např. Zlatá stoka, která obtéká centrum města (nedaleko našeho hotelu Bílý jednorožec) nebo rybníky Horusický, Káňov, Opatovický.
Jeho následovatel Jakub Krčín pak vybudoval další velká díla jako je Nová Řeka nebo rybníky Rožmberk a Svět. Další rybníky už pak jen doplňovaly jeho pilnost.
Z dochovaných listin víme, že Jakub Krčín chodíval za koupelemi do lazebny, která kdysi stávala v místech našeho Wellness Hotelu Bílý jednorožec.
O další rozvoj se pak zasloužil Josef Šusta v 19. století.
V roce 2003 byly oficiálně významné kulturní a technické památky Třeboňska nominovány k zápisu na seznam světových památek UNESCO pod názvem Třeboňské rybníkářské dědictví.
Přijeďte si užít krásný podzim na Třeboňsko!
Těšíme se na Vaši návštěvu
Novinky
Nové interiéry restaurace
Připravili jsme pro vás nové, útulnější prostory restaurace.
Věříme, že se vám budou líbit...
Vstupte do 13. komnaty
...objevujte nové a nepoznané
Nově jsme pro Vás připravili exkluzivní apartmán, který svým zázemím, vybavením a atmosférou nabízí strávení jedinečných chvil ve dvou.
Tip na dárek
Věnujte pobyt či večeři jako dárek
Když nevíte, co věnovat k narozeninám, jako Svatební dar, k Vánocům či k jiné příležitosti, věnujte poukaz na wellness pobyt.
NÁŠ TIP: na relax pro páry
Dopřejte si pár dní odpočinku ve dvou...
Připravili jsme pro Vás několik balíčku, které jsou sestavené z různých typů masáží, koupelí a dalších procedur tak, aby výsledek byl co nejdokonalejší!
Péče jako v lázních
Pobyt téměř pro každého
V naší welness lazebně o Vás budeme pečovat tak, jako byste byli opravdu v lázních.
Žižkovo náměstí 46, Třeboň
Překvapte své blízké poukazem na skvělý gurmánský zážitek v naší restauraci
Poznejte, jak chutná zdravá domácí kuchyně z tradičních třeboňských a čerstvých surovin.
Přijďte ochutnat jídelníček, který je pojat neotřele, vkusně, odlehčeně a hlavně velmi chutně. Naším krédem je čerstvost a maxinální využití lokálních a faremních produktů.
Poukaz zakoupíte v restauraci a na recepci hotelu.